Азиатски хендикап

0
Какво е Залог с Азиатски Хендикап?

Азиатският хендикап се използва при залог за резултат от мач. Той дава предимство на единия отбор, така че вместо мачът да започне при резултат 0:0, букмейкърът ще го разглежда като при неравен старт и единият отбор ще е с предимство. Това предимство може да бъде един, два, три или повече голове. Половин и четвърт голове също се ползват, но това ще разглеждаме по- нататък.

Когато залагате, не е задължително да подкрепяте отбор със заложена преднина. Вземете например неотдавнашния мач между Манчестър Юнайтед и Борнемут: клубът от южния бряг е аутсайдер, а Bet365 предлага коефициент 17/1 за победа на гостите. Защо бихте искали да залагате на Манчестър Юнайтед с аванс от 1:0? Вместо това можете да опитате и да позиционирате залога си като едно от двете неща:

- Боренемут да спечели с хендикап от плюс X гола

или

- Манчестър Юнайтед да спечели минус X гола

Коефициентите Ви очевидно ще се променят при такъв залог, като коефициентите за победа на Борнемут ще се понижат, а при победа на Юнайтед ще се увеличат.

Азиатски Хендикап Таблица - Видове Азиатски Линии

Хендикап 0.0

Стандартен вариант, използван най-вече при равностоен сблъсък. Тогава коефициентите са почти идентични. Напълно отговаря на равенство няма залог, с разликата, че тук ще получите по-високи ставки. Печелите при победа за вашия отбор, а при равен резултат залогът ви се умножава по коефициент 1,00.

За пример ще дадем среща от изминалото световно първенство

Коефициентът за азиатски хендикап 0.0 на Португалия е 3,30, а този на Испания 1,33. Ако заложите 10 лв на португалския тим, печелите 33 лв. При равен, обаче, заложените 10 лв се връщат обратно в сметката ви. Победа за Испания означава, че залогът ви е бил неуспешен.

Хендикап 0.25

Тук вече навлизаме в хендикапите, които биват два вида – с плюс и минус. Нека да започнем от положителния вариант. При него преимущество получава госта.

Ако вашият отбор спечели срещата, залогът ви се умножава по дадения коефициент, но при равенство ситуацията е малко по-различна.

Половината ви залог се оказва успешен, а другата половина се връща. Т.е при заложени 10 лв на АХ +0.25 при коефициент 2,20, 5 лв се връщат, а останалите 5 лв се умножават по 2,20.

Пазарът със знак минус е почти идентичен. Разликата е, че при равен резултат, получавате обратно половината сума, но останалата се оказва губеща.

Хендикап 0.50

Изключително популярна опция за залог, тъй като в голяма част от срещите има изявен фаворит. Този азиатски хендикап дава предимство с половин гол на отбора, на когото сте заложили.

Лесен е за обяснение, тъй като тук няма частични печалби и загуби. При +0.5 печелите в случай на победа или равенство на вашия тим, но при -0.5 залогът ви е печеливш само при победа.

Хендикап 0.75

Да, има още една половинка, която ще срещнете в листата с азиатски хендикапи. Някои букмейкъри я бележат, като “0.5,1.0”, а други използват стандартното наименование, както сме го задали ние – 0.75.

При този пазар говорим за по-сериозно предимство. Има три начина на изплащане. При +0.75 печелите цялата потенциална печалба в случай на победа или равен резултат за тима, на когото сте поставили залога.

Минимална загуба на отбора ви води към частичен неуспех, т.е губите половината залог. Загуба с 2 или повече гола означава, че трябва да се разделите с цялата заложена сума.
Ето един нагледен пример за азиатски линии

Заложили сте 10 лв за +0.75 на Милан на коефициент 1,75 срещу Ювентус. При резултат 3:2 в полза на Юве, вие губите само 5 лв.

Ако срещата бе завършили при 2:2, щяхте да спечелите, но при резултат 4:2, загубата щеше да бъде пълна.

Отрицателният вариант на този пазар е възможно да ви донесе частичен успех. Това се случва при победа с 1 гол на вашия отбор. Цялостен успех, обаче, е достижим само при победа с две или повече попадения.

Ако трябва да вземем същия пример от по-горе, но със залог -0.75 за Ювентус, означава, че щяхте да достигнете до частична печалба. В тази ситуация коефициентът се умножава по половината залог.

Хендикап 1.0

АХ 1.0 е лесен за изчисляване, тъй като прибавяте единствено един гол към крайния изход на срещата. Така например, АХ +1.0 ви носи печалба при равен или победа за вашия отбор, докато минималната загуба означава връщане на залога.

Губите изцяло фишът, ако отбора ви допусне поражение с два или повече гола разлика. АХ -1.0 се използва за фаворизираните отбори, които се очаква да постигнат убедителна и резултатна победа.

Опцията става печеливша при успех с поне 2 гола разлика. Получавате обратно заложената сума, ако вашият отбор надделее с минимална разлика. Азиатският хендикап за краен изход има още много разновидности, като се следва тази последователност от четвъртинки.

Следващата стъпка е 1.25, след това 1,5 и т.н. За двубои с изявен фаворит е възможно да срещнете хендикап -3.5, носещ печалби при победа с минимум 4 гола разлика.

Цял гол аванс

Може би забелязахте, че по- горе не се споменава равен резултат. Това е така, защото за разлика от Европейският хендикап, с азиатския хендикап залагате само на плюс или минус за отбор.

Когато хендикапът ви е в кръгли числа, например 1 или 2, и мачът завърши с равенство - например Борнемут плюс 3 гола в мача с Ман Юнайтед, хендикапът би направил резултата от залога 5-5, а не действителния резултат от 5-2.

Резултатът би бил равенство. Технически залогът за Борнемут плюс 3 гола не е излязъл, но при азиатския хендикап залогът Ви се брои като равен и се връща.

Половини голове

Ако първата Ви мисъл за половини головете е била "как можеш да вкараш половин гол", значи сте на прав път. Това е просто начин букмейкърите да елиминират равенството от потенциалния резултат.

Нека продължим с примера за Манчестър Юнайтед и Борнемут. И отново нека си представим, че сте избрали Борнемут, но вместо плюс 3 гола, използвате пазара за половини голове, за да заложите на тях с хендикап от 3,5. Пазарът за половини голове прави невъзможен резултата от равенството и в този случай в нашия пример бихте спечелили залога.

Голов Хендикап - Четвъртини (0.25/0.75)

Тук нещата започват малко да се усложняват. Ще ви бъде простено ако си помислите, че това работи точно като половини головете. Но не е съвсем така.

Хендикапите с четвъртини голове са всъщност комбинация между половин и цял гол. Тук имате възможност да залагате на хендикапи от .25 или .75, например 1.25 или 1.75 и т.н.

Хендикапът на четвъртини голове действа като ''или-или'' залог. Как е хеджиран залогът зависи от това дали се целите в 0.25 или 0.75 голова разлика. Ако например използвате отрицателен хендикап от 0.25, тогава победа за Вашия отбор гарантира, че печелите залога си, а загуба за Вашия отбор е загуба за Вас. При равенство обаче, получавате обратно половината от залога си.

Хендикапът от 0.75 е подобен, но в примера с отрицателния хендикап от 0.75 печелите пълната си възвръщаемост само ако подкрепяният отбор спечели с два ясни гола.

Ако те спечелят с един гол, получавате половината от залога си обратно, а другата част от залога се изплаща като печеливша. За положителните хендикап залози използваме същата логика, но с обърната структура.

Пример за футболен залог с хендикап

Ако това все още е сравнително нова концепция за Вас, бихме искали да Ви представим кратък пример, с който да се уверим, че напълно разбирате какво представляват футболните залози с хендикап. Както посочихме по-горе, винаги се дава хендикап за по-слабия отбор и за фаворита, означен със съответния отрицателен и положителен символ. Като начало нека разгледаме пример с по-слабия отбор.

Хендикап за аутсайдера

За този пример нека предположим, че Манчестър Сити играе с Бърнли като домакин. Естествено, Манчестър Сити е по-силният отбор и се очаква, че ще вкара няколко гола на Бърнли по пътя си към победата. Поради тази причина може да видите, че букмейкърът поставя хендикап за Бърнли на +2.

Запомнете - положителният символ показва хендикапа за по-слабия отбор. Това на практика означава, че ако Бърнли загуби мача с 2 или по-малко гола, вашият залог ще бъде печеливш. В допълнение към това, ако Бърнли, въпреки всичко, спечели мача, то вашият залог също ще бъде печеливш.

Хендикап за фаворита

За да направим нещата възможно най-прости, нека продължим да използваме примера ни от по-горе с Манчестър Сити, който играе с Бърнли като домакин. Тъй като Манчестър Сити ще бъде големият фаворит, може да видите хендикап от -2 за Манчестър Сити.

Това означава, че мачът трябва да завърши с разлика от 2 или повече гола в полза на Сити, за да бъде залогът Ви печеливш. За да добиете представа, резултати като 2-0, 3-1 или 4-2 биха означавали, че залогът Ви печели. Но това е само пример и истинският хендикап може да бъде различен.

Високи коефициенти при залози с хендикап

Продължавайки с нашия пример от по- горе, ако Манчестър Сити е домакин на Бърнли, коефициентът за победа на Манчестър Сити би бил по-малък от 1.20. Имайки предвид каква сума трябва да заложим, за да имаме добра възвръщаемост, това би било ужасен залог. Ако обаче разгледате опциите за хендикап, може да откриете, че коефициентите скачат до 1.80 и дори повече, в зависимост от хендикапа, който сте избрали!

Хендикап залози на живо

Ако предпочетете да пренебрегнете пазарите преди мача и да изчакате началото на играта, може би ще искате да проверите и хендикап пазарите. Изчаквайки да видите как се развива играта през първите 15-20 минути, ще установите, че коефициентите за различните хендикапи се изменят и може да попаднете на някои доста високи коефициенти, които до преди това не са изглеждали особено привлекателни.

Заключение

С това слагаме край на наръчника за азиатския хендикап. Може да не е най-простият залог, който можете да направите, но след като го усвоите, той ще ви открие съвсем нов начин за печелене на пари от букмейкърите. Като всяка друга стратегия за залози и тази има своите плюсове и минуси, затова трябва да бъдете предпазливи.

Публикуване на коментар

0Коментари
Публикуване на коментар (0)