Какво е value? Какво представлява value betting-а при спортните залагания?

0

Какво е “value”?

Value, value betting (или на български – “стойност”) е термин, който се използва често в betting средите, особено при играчите които се занимават по-сериозно със залагане. Но разбираме ли правилно концепцията зад “value”? Тук ще разгледаме подробно какво означава тя.

Positive value и negative value

Когато става дума за value това което се има предвид в 99% от случаите е позитивно value. С други думи всеки залог има някаква очаквана възвръщаемост или “стойност”, но това което добрите играчи винаги търсят е тази положителна възвръщаемост – positive value или “добра сделка”. Един успешен bettor винаги търси залози с positive value и избягва тези с негативно такова.

Positive value – обяснено подробно

Добрата сделка (с positive value) – е нещо което съществува във всички аспекти на живота, не само в залаганията. Затова нека разгледаме една проста ситуация: търсите да си запазите хотел за почивка и има няколко сайта които предлагат стаи в хотела. Общо взето цената на всички сайтове е около 80лв. на вечер, но в един от сайтовете има промоция и цената е 65лв. Съответно вие си запазвате хотела от там и реално плащате 65лв. за нещо което струва 80 към момента. Добра сделка – с positive value.

Търсейки positive value в спортните залагания е практически същото: нека разгледаме друг пример.

Да кажем, че с ваш приятел винаги хвърляте чоп, кой да купи следващите бири. Както знаем, в дългосрочен план шанса да се падне ези или тура е точно 50%. Съответно всеки един от вас залага едно и също – 2 бири, при еднакъв шанс. Това е пример за неутрално value. Но, представете си, че четири пъти подред се пада ези, и вие купувате бира 4 пъти един след друг (знаем, че често става и така 😉 ). Тогава приятелят ви се смилява над вас и казва, че ако се падне тура – той ще купи бира и чипс. Вие приемате защото това е добра сделка. В дългосрочен план, ако вие купувате бира, а приятелят ви – бира и чипс, вие ще сте “на плюс”, защото ще получавате повече value, при равна вероятност да се падне вашето. Това е positive value, за вас.

В обобщение – добра сделка за даден залог имаме тогава когато коефициентът за печалбата е по-голям от вероятността залогът да “излезе”. С други думи – вие печелите повече, от това което е реално спрямо вероятността. Това разбира се не значи, че залогът ще излезе. Но ако направите 50, 100 или 1000 такива залога – то почти сигурно е че ще сте “напред”, с positive value.

Как да откриваме добрите сделки (positive value)?

Разбирането на идеята зад positive value е много важно, но не е достатъчно. За да сме успешни, трябва и да се научим как да откриваме и калкулираме това positive value.

На първо място е много важно да имате много добри познания в спорта, на който залагате. Без да познавате хората или отборите, ситуациите, спорта и принципите– вие няма да можете да експлоатирате value-залозите успешно.

Вторият важен компонент е да можете да смятате коефициенти/вероятност сами. Т.е. да можете (дори просто грубо) да прецените каква е вероятността дадено събитие да се случи. Ако успеете да направите това и да сметнете вашия коефициент за печалба  – колкото по-висок коефициент дава определен букмейкър в сравнение с коефициента, който вие сте сметнали – толкова повече positive value има в този залог (и има смисъл да заложите).

Примери

Интересен пример за positive value беше стратегията да се залага срещу английския национален отбор, особено на големи първенства. Често (особено в миналото) позитивен ентусиазъм завладява острова относно способностите на националния тим, и това се отразяваше особено на английските букмейкъри – които завишаваха коефициентите за победа на другия отбор, или X. съответно залагайки на X/2 – беше много чест value bet – с висока възвръщаемост спрямо реалната вероятност за X/2.

Макар това да е един пример има десетки/стотици value бетове всяка седмица – но за да ги намерите трябва да имате добри познания в областта която залагате.

Калкулиране на коефициенти/ positive value

Истински успешните играчи, които изкарват сериозни суми година след година от спортни залагания – умеят да намират и калкулират positive value залозите – и винаги залагат на такива.

Тук ще разгледаме един опростен пример за калкулиране на коефициент/positive value.

Да кажем, че Ливърпул гостува на Кристъл Палас. Първото нещо което ще разгледаме е формата като гости на Ливърпул и у дома на Кристъл Палас.

Кристъл Палас у дома = победи 3, загуби 4, равенства 3
Ливърпул като гости = победи 3, загуби 3, равенства 4

Сега използваме тези числа за калкулацията:

За победа на Кристъл Палас взимаме техните победи и прибавяме загубите на Ливърпул (6 общо), а за победа на Ливърпул – събираме победите им със загубите на Кристъл Палас = 7. А за равенство просто добавяме равенствата на 2та тима = 7.

Сега това което ни трябва са процентите на базата на тези числа. За да ги получим трябва да разделим числата по-горе на общия брой мачове, които имаме предвид (20).

Процент за победа на Кристъл Палас: 6/20= 30%

Процент за победа на Ливърпул: 7/20= 35%

Процент за равенство: 7/20= 35%

За да завършим този процес трябва да прехвърлим процентите във коефициенти. За целта делим 100 на всеки от процентите по-горе:

Коефициент за победа на Кристъл Палас: 100/30= 3.33

Коефициент за победа на Ливърпул: 100/35= 2.85

Коефициент за равенство: 100/35= 2.85

Нашите коефициенти за този пазар сега са : 3.33 за единица, 2.85 за хикс, 2.85 за двойка.

Да кажем, че вие смятате че Ливърпул е по-силният отбор и ще спечели. Обаче най-добрият коефициент, който намирате за победа на червените, е 2.65. Залагането на коефициент под този, който вие сте определили, е пример за negative value – нещо което избягваме на всяка цена. Ако обаче имаше коефициент за победа на Ливърпул 3.00 – то залогът е value bet и си струва.

Разбира се примера по-горе е опростен и се базира само на статистиката от предишните 10 мача. За още по-точна калкулация играчите могат да разглеждат още фактори, които се отразяват на коефициентите, които ще сметнат за себе си. Но това е нагледен пример за намиране и експлоатиране на positive value.

Чести грешки

Често неразбиране от някои играчи по отношение на positive value е, че за да имаме value bet, коефициентът трябва да е висок. Това не е вярно – коефициентът на залога няма значение за това дали залогът е с позитивно value, или не.

Наистина често се появяват добри сделки при залагане на аутсайдера, когато пазарът е неравномерно наклонен в полза на фаворита. Но това не значи, че value може да се намери само при високи коефициенти за аутсайдери.

Laying (Лейване) или “залагане Срещу”

Много хора които се занимават с value бетинг използват активно Betfair.com – заради възможността да залагат срещу това определено събитие да се случи. В Бетфеър (в betting exchange-а им) играчите използват често движещите се коефициенти, за да търсят value.

Принципът за търсене на добрите сделки тук е същият като при букмейкърите, само че ако ще залагате Срещу – нещата са обърнати. Трябва да търсите коефициенти, които са по ниски от този който вие сте определили за съответния залог (а не по-високи, както е ако залагате За).

Обобщение

В заключение – ако се отнасяте сериозно към това да изкарвате печалби от залозите си – разбирането и търсенето на value бетове е задължително. Винаги ще има хора, които са спечелили пари от залози, в които няма positive value, но в дългосрочен план, ако залагате редовно – стратегията, която се запазва печеливша независимо от обстоятелствата, е стратегия, която експлоатира коефициентите в търсене на value.

Публикуване на коментар

0Коментари
Публикуване на коментар (0)