Всичко за залозите със стойност (value)

0

Дори ако сте нови в спортните залагания, вероятно сте чули от по-опитни играчи изрази като „добър коефициент“,  „добра сделка“, „има value“, „value bet“ или иначе казано "стойност в залозите".

Какво е value?

За успешна игра в залозите, трябва да разберете каква е стойността (на английски value) на залога. Т.нар. value бет възниква в ситуация, при която коефициентът на букмейкър е по-висок за дадено събитие, отколкото действителната вероятност събитието да се случи.

Нека си представим, че има тенис мач Новак Джокович срещу негов идентичен клонинг. При тенис мача има два възможни резултата – победа или загуба.

Вероятността да спечели Новак Джокович е същата като шансовете на клонинга му да спечели. Това означава 50% вероятност е за всеки от тях. Ако преведем този процент в десетичен коефициент, тогава ще получим коефициент от 2.00 за всеки от резултатите. Това е 100/50 = 2,00.

Сега си представете, че имаме два букмейкъра. „Букмейкър1“ дава залог за истинския Джокович с коефициент от 1,80, а „Букмейкър2“ предлага коефициент 2,20.

Да приемем, че искаме да заложим на истинския Джокович. Кой от букмейкърите ни предлага залог, с повече стойност? Можем да изчислим следното: умножете вероятността за събитието (в проценти) по коефициента и извадете 100.

„Букмейкър1“ предлага коефициент 1.80.

50% х 1.80 – 100% = – 10% (това е т.нар. отрицателно value)

Оказва се, че „Букмейкър1“ ни предлага залог, който е по-нисък от стойността на реалната вероятност за събитието. Това не е добър залог!

„Букмейкър2“ ни дава коефициент от 2.20.

50% х 2.20 – 100% = + 10%

Вторият букмейкър ни дава оферта, чиято стойност е с 10% по-висока от реалната вероятност оригиналния Джокович да спечели. Струва си да заложим тук. Има value!

Защо букмейкърът винаги печели?

Горният пример може да се случи само в един идеален/измислен свят. Нашият свят обаче не е такъв. Букмейкърът никога няма да иска да предложи коефициент, който е по-висок или равен на реалната (според него) вероятност за събитието. Букитата не са благодетели – те печелят пари. Но е възможно за определени събития, определени букмейкъри да подценят или надценят вероятноста даден отбор или играч да спечели. Това се случва.

Ако се върнем на мача Джокович срещу неговия идентичен двойник, тогава реалният букмейкър ще ви предложи коефициент от 1,90 за Джоко 1 и 1,90 за Джоко 2, или дори по-малко.

При този пример, да кажем че букмейкърът приема залози от 100 лева за реалния и 100 лева за двойника (общо 200лв). Играчите са равни по сила, коефициентът е еднакъв за всеки – 1.90. Както е нормално единият обаче има повече късмет на деня и печели. Букмейкърът изчислява залозите на Джокович 2 с коефициент от 1,90 – и плаща 190лв. на играчите, които са го подкрепили. Но както знаем сайта събира общо 200лв. за събитието. Тази разлика – в този случай 10лв. – остава за букмейкъра.

Тази сума е неговата комисиона, наречена също марж (на англ. margin). По този начин букмейкърът печели, като предлага на клиентите цени, които са по-ниски от реалната (според тяхната преценка).

По нататък ще анализираме по-подробно бизнеса на букмейкърите.

Как да определите точния процент/коефициент?

Да кажем, че имаме футболен мач, при който коефициентът за победа на Спартак Москва е 3,00. Това означава, че вероятността да спечелят, според букмейкъра, е 33,33%.

Но ако според нас истинската вероятност за победа на „Спартак“ не е 33.33%, а 40%?

Ако сме оценили вероятността правилно – то значи имаме отлична оферта с висок коефициент!

От друга страна, ако според нас вероятността за спечелване на Спартак е по-ниска от тази на букмейкъра, то тогава този коефициент не е добър (няма value). Не трябва да залагаме.

Как да намираме value бетовете, на които е печелившо да се залага?

Ясно е, че букмейкърите няма да ни кажат за залозите, в които има сстойност за нас или където коефициентите им са неправилни. Истината е че трябва да се потрудим, за да определим реалната вероятност за изхода на дадено събитие или да прочетем спортните прогнози, например от експертите на MultiOdds.eu. Но най-сигурният начин е да следваме пазара. В повечето случаи когато коефициентите за определен резултат започнат да падат, това показва, че вероятността това да се сбъдне се увеличава. Вашата задача е да намерите сайта, който не следва пазара и продължава да дава коефициент, значително по-висок от останалите.

Това е един от методите, които успешните играчи използват.

По-нататък ще разгледаме по-отблизо различните стратегии за игра. На този етап е важно да разбирате самата същност на определянето на value залог – реалната вероятност за резултата (определена от вас) трябва да бъде по-висока от тази, отразена от коефициентите за залагане на този резултат.

Публикуване на коментар

0Коментари
Публикуване на коментар (0)